Home edzés Zwift PowerUps

Zwift PowerUps

by loszparade

A Zwift világában úgynevezett PowerUps-t szerezhetünk, ha áthaladunk egy rajt/cél vonalon, illetve KOM-t és sprinteket teljesítünk. A kis segítség minden esetben jár, ha épp nincs fel nem használt ikonunk. A régebben versenyeken és csoportos eseményeken tiltott boost, manapság a taktika elengedhetetlen részét képzi a virtuális tekeréseken. Nézzük is szép sorban, hogy melyik ikon miként is járulhat sikereinkhez.

Mit kaphatunk az egyes PowerUps-októl?

A fenti képen szereplő ikonok már sokaknak ismerősek lehetnek. Ha viszont most csöppentél bele a virtuális bringázás világában, akkor a lenti képen láthatod, hogy merre is keresd az ikonokat. Ezután pedig nézzük sorban melyik mit ad nekünk. Illetve igyekszem saját tapasztalataimmal segíteni mikor és miként lehet a legjobban felhasználni őket.

Minden körülmények között felbukkanó Boost-ok:

  • Nagy bónusz: 250 tapasztalati ponttal gazdagodsz, amit 12,5 km tekeréssel tudnál megszerezni. Automatikusan jóváíródik.
  • Kis bónusz: ami az előzőhöz képest inkább törpe vagy mini bónusz, hisz beváltásával csak 10 tapasztalati ponttal gazdagodunk, amit alap esetben 0,5 km megtétele után kaphatunk. Ugyancsak automatikusan jóvá lesz írva. Neked nem kell tenned semmit, csak tekerni 😃
  • Feather Lightweight: ez a powerups a hegymenetben segíthet nekünk, hisz 10%-al könnyebbek lehetünk általa, 15 másodpercen keresztül. Én általában hosszabb hegyek hajrájában szoktam használni vagy rövidebb emelkedőknél ahol félek a mezőnyből való kiszakadástól. Minél meredekebb emelkedő esetén használjuk annál érezhetőbb a hatása.
  • Truck Draft Boost: csoportos tekeréseknél alap esetben is jár a szélárnyék, amit ennek az ikonnak a felhasználásával tovább fokozhatunk. Az 50%-os „húzó” hatás 30 másodpercen keresztül élvezhető, amit én általában síkon szoktam felhasználni, ha épp kicsit lazábban tekernék, de nem akarok kiszakadni a mezőnyből vagy abban az esetben, ha kicsit megúsztam és visszazárkóznék a bolyba.
  • Aero Boost: ez a 15 másodperces segítség 25%-ban csökkenti a légellenállásunkat. Felhasználni síkon vagy lejtmenetben nagy sebességénél érdemes, de egy megindulásnál vagy véghajrában is jól jöhet.

Csak versenyeken és eseményeken felbukkanó Boost-ok:

  • Burrito: Ez az ikon 2,5 méteres körben körülötted megszünteti a szélárnyék hatását. Így megindulásoddal kis lépéselőnybe kerülhetsz ellenfeleiddel szemben, hisz hiába állnak be mögéd nekik ugyan olyan keményen kell pedálozniuk, ha a nyomodban akarnak maradni. A hasznát pedig 10 másodpercen keresztül élvezheted.
  • Invisibility: Ugyancsak csoportos eseményeken használható a láthatatlanná tevő kapcsoló. A 10 másodpercig hatásos „varázslat”, lószoknál és szökési kísérleteknél célszerű bevetni, hisz ez idő alatt eltűnünk ellenfeleink szeme elől.
  • Steamroller: Őszintén szólva ehhez az ikonhoz még nem volt szerencsém és kis utánajárást követően azt találtam, hogy vele csak a Watopia’s Jungle Circuit versenyein futhatunk össze. Használatával pedig fél percen keresztül csökken a gördülési ellenállásunk. Szóval a rossz útviszonyok közepette úgy fog alattunk gurulni a gép, mintha tüköraszfalton mennénk.
  • Anvil: A Feather Lightweight ellentétének tekinthető boost, 50 kilogrammot ad testsúlyunkhoz 30 másodpercen keresztül. Így egy komolyabb ereszkedés alkalmával törhetünk borsót ellenfeleink orra alá.

Miként használhatjuk fel őket?

Ha épp van felhasználható PowerUps-unk, azt számítógépen (Mac/PC) a billentyűzet szóközének lenyomásával, Apple Tv esetén pedig a play gomb megnyomásával tehetjük aktívvá. Illetve más eszköz esetén csak rá kell nyomni az ikonra.
Az időkorláttal rendelkező előnyök esetén az ikon körül egy fehér csík jelenik meg ami folyamatosan csökken, így mutatva, hogy még meddig aktív az.

Remélem ezzel a kis összefoglalómmal tudtam segíteni nektek miként használhatjátok fel a zwift boost-jait, és kerülhettek előnybe a többiekkel szemben. Én személy szerint egyéni tekerés esetén sok hasznát nem látom ezeknek, de csoportos megmozdulásoknál azért elég komoly taktikát fel lehet építeni rájuk.
Ha érdekelne merre tekertem, kövess be Straván, vagy további tartalmakért keresd fel Instagram oldalamat vagy Youtube csatornámat. 😃
Jó böngészést, és jó felkészülést a szezonra! 😃

A bejegyzés megírásához az alábbi forrásokat, és saját tapasztalataimat használtam fel:
https://zwiftinsider.com/powerups/
https://www.zwift.com/news/13399-using-powerups?__znl=fr-fr

You may also like

2 hozzászólás

Csaba 2022.02.20. - 05:31

Úgy lenne jó, ha az 50 kilós súlyt hegymenetben átdobhatnánk ellenfelünkre. 🙂
Amúgy 2015 óta zwiftezek de a 4 utolsó búnuszt még soha nem kaptam, azok csak 1-2 éve létezhetnek

Reply
loszparade 2022.02.20. - 22:46

Igen az vicces lenne 🤣 Vagy mint a Mario Kart-ban, lehetne dobálni olajfoltot, és hasonlókat 🤣
Az utolsó négy bónusz többségéhez nekem se volt sok szerencsém, de ahogy olvastam sok rendezvényen elégé korlátozzák ezeknek a használatát.

Reply

Leave a Comment