Home Bemutatás Polar V800

Polar V800

by loszparade

Az igazat megvallva már nem tudom mennyire van létjogosultsága ennek a bejegyzésnek, hisz pár hónapja a Polar bejelentette legújabb óráit. De én úgy gondolom, hogy a V800-as még pár évig nem rossz választás azoknak akik komolyabban akarnak sportolni…

Mikor 2017-ben elkezdtem újra sportolgatni volt egy Garmin Edge 705-s órám, pulzusmérő pánttal, sebesség és pedálfordulat mérővel. Szóval elég komoly volt a cucc. Kerékpározáshoz teljesen jó választás. Viszont én akkoriban inkább a futás irányába kanyarodtam, amihez nem kifejezetten ő a legjobb.
Így aztán elkezdtem nézelődni, hogy mi a helyzet a piacon. Hát választék volt bőven, csak legyen az embernek pénze megvenni.
Mikor még komolyabban nyomtam a kerékpározást volt egy Polar 725-s órám, amivel akkor nagyon meg voltam elégedve. A fent említett Garmin órámmal viszont nem. Macerás volt a szinkronizálás, és a programjuk halál gagyinak tűnt. Így nem csoda, hogy szemet vetettem a V800-ra. De kicsit sokaltam az árát. Aztán egyik nap szembe jött velem egy akciós kiszerelés, ami fele annyiba került.
Biztos voltam benne, hogy ez valami átverés. Az elvakultságtól nem látom a sorok között az apró betűs részt. Bementem a boltba, és kérdezősködtem. Kiderült, hogy azért ennyi az annyi, mert ehhez nincs doboz, meg az a kifutott szín már, de minden tekintetben ugyan az, mint az aktuális csúcs órája a Polarnak.
Értem. Csomagolják, elviszem. Így lettem újra Polar órás.

trek kerékpárom kormány felülről fotózva polar v800-as órával

Annyit még le szeretnék szögezni írásom elején, hogy nem azt szeretném leírni, hogy az óra miket tud, és azokat miként kell beállítani hanem azt, hogy én a másfél éves használat során miket tapasztaltam az órával kapcsolatban. Így ha valami felsorolásos bejegyzést várnál az óra funkcióit illetően, akkor nyugodtan keress tovább az internet bugyraiban. Viszont, ha tényleg érdekel milyen is ez az óra, olvas tovább bátran. Lehet kicsit szőrszálhasogatós lesz 🙂

Külső

Én úgy képzelem, hogy mikor ezt az órát megalkották a Polar főhadiszállásán, a tervezői rengeteg Flintstone családot néztek. És a kőkorszaki szakik által inspirálódva alkották meg az órát, hisz lényegét tekintve olyan az egész mintha egy kőből pattintották volna ki. És a súlya is olyan. Egyszóval nagy, robosztus, és nehéz. Szerintem még atomtámadás ellen is véd. Szóval nem kell félteni. Látszatra is mindent kibír.
Ebből kifolyólag viszont mindennapi használat tekintetében nem épp a legkényelmesebb. Én jelenleg úgy 2 hónapja folyamatosan hordom és azt kell mondjam, hogy még mindig nem szoktam meg. Nincs az az érzésem, hogy ha nincs rajtam akkor meztelen lennék, mint sok régebbi órám esetén volt. Itt inkább azt érzem, hogy szabad vagy, ha nincs a kezemen XD
A külső esetén még a gombokról is írnék pár szót. Amik sajnos szerintem kevés visszajelzést adnak. Megnyomva nemigen lehet érezni, hogy történt e valami. Csak a kijelzőre pillantva bizonyosodhatsz meg róla.
Ez az egész még nyáron a kesztyűmentes időszakban nem is olyan bosszantó, de egy téli tekerésnél ahol rajtam a vastag kesztyű, és a kijelzőben lévő kristályok is lassabban reagálnak, már egy kicsit bosszantó.
Illetve ami még zavarni szokott, hogy a bal alsó gombbal stopolom az edzést. És néha bizony előfordul, hogy a jobb alsó gombbal akarok váltani a menüben, és véletlen leállítom az edzést, hisz úgy fogom meg az órát.

apple watch vs polar v800 órák egymással szemben

GPS + Akkuidő

A külső után térjünk is rá a belsőre. Azon belül is a GPS-re, és a vele nagy összefüggésben álló akkuidőre.
A benne lévő jelvevő szerintem elég pontosnak mondható. Viszont minél lassabb mozgásnemben használjuk, kissé veszít pontosságából. Itt gondolok arra, hogy túrázás közben bizony szeret kevesebbet mérni. De futás közben már ilyen anomáliát nem tapasztaltam. Itt már nincsenek ilyen durva különbségek.
A következő pont pedig az akkuidő. Ezt nem említem külön, mivel ennek hosszát lényegében a GPS mintavételezésének beállítása fogja meghatározni. Legpontosabb beálítás mellett 10 órát fogja bírni az óra, ami a hidegebb hónapokban le tud menni 7 óra környékére, abban az esetben ha tényleg éri a hideg. Ha télen is a karomon van, nemigen tapasztaltam időcsökkenést.
Ha viszont nyerni akarsz egy kis aksiidőt megteheted, hogy csökkented a GPS mintavételezését. Itt viszont sajnos már fenn áll a jelvesztés veszélye. És nem kell a legalacsonyabbra venni, elég ha csak eggyel csökkentem ezt az értéket. Jobb esetben lényegében sokat nem veszítesz az edzésen, elég hamar jelet fog megint az óra és minden megy tovább. De előfordulhat, hogy 40-50 km-t elugrik a jel majd vissza. Ebben az esetben szép hosszú egyenes vonalak jelennek meg a térképen. Ami nem olyan szép látvány.

brm somogyország útvonal térképen

Szinkronizálás telefonnal

Mivel az órát lehet telefonnal is szinkronizálni így van olyan eset, mikor egy jó kis alternatíva ez a fajta adatmentés. Viszont itt fel kell készülni arra, hogy az egész folyamat baromi lassú tud lenni. Ha kábelen keresztűl történik az adatmentés, minden esetben ugyan annyi időt vesz igénybe. Viszont a kábel nélküli adatátvitel sebessége nagy kilengéseket mutat. Komolyabb edzések feltöltése nekem volt úgy, hogy negyed órán keresztűl zajlott. Így ezt a funkciót csak végső esetben javaslom használni.

Aktivitás mérése

Ugyebár az óra minden edzés után ajánl egy regenerációs időt. Viszont ha az edzéseken kívűl is használod, ezt az időt némiképp tudod finomítani, mivel az órában lévő gyorsulásmérő folyamatosan figyeli, hogy menyit mozogsz, és ennek függvényében korrigálja a regenerációs időt.
Az éjszaka folyamán pedig figyeli, hogy mennyit és miként alszol. Ez tetszik nekem talán a legjobban benne. Bár nem szabad készpénznek venni. Hisz ha felmegyek az ágyba és én még fél órát olvasgatok, és ugyan így járok el reggel is. Simán egy órával több alvásidőt fog számolni. Vagy lehet egész este kegyetlen rosszúl aludtam, viszont próbáltam visszaaludni. De mivel komoly mozgás nem történt, simán úgy fogja jelezni, hogy jól kialudtam magad.
Így az alvás mérésének részét kellő odafigyeléssel kell kezelni.
De szerintem ezt leszámítva elég jól működik, és ha nagyon a túledzés határán jársz, jó lehet egy kis plusz segítség a regenerációs idők számítgatásában.

Szintemelkedés mérése

Mint manapság majdnem minden óra, így ez is tudja mérni a tengerszint feletti magasságot, és az edzések során megmászott métereket. Ami megint csak azt kell mondjam, hogy tök jól működik. Ha csak a Polar programjába töltöd fel az adatokat nem is fogsz észrevenni semmit. Hisz ugyan azokon az útvonalakon nagyából ugyan azokat az értékeket fogja mutatni.
Viszont ha más programba is átmented az edzéseidet, amik kicsit utána számolnak a dolgoknak, érhetnek meglepetések. Mivel sajnos a Polar rendszerint kevesebbet fog mutatni.
Én ezt annak tudom be, hogy az óra az ösz emelkedésnél csak 5 méterenként vált. Ami nem lenne probléma. A probléma ott kezdődik, hogy ha te 4 métert felmásztál és utána elindultál lefelé, azt a 4 métert nem fogja beleszámolni az össz emelkedésbe.
Az eltérések pedig nagyban függnek attól, hogy te az adott edzésen 1-2 nagyobb emelkedőre másztál fel, vagy jóval több kicsire. Minél több buckát másztál meg annál több lehet az eltérés.

polar program vs strava adatok összehasonlítása

Összegzés

Összeségében az óra úgy teszi a dolgát ahogy tőle elvárható, és jobban belegondolva az előzőekben felsorolt dolgok tényleg csak szőrszálhasogatások, hisz ezekkel a dolgokkal együtt lehet élni.
Én a mai napig bátran merem ajánlani ezt az órát bárkinek, aki kicsit komolyabb eszközzel kívánja rögzíteni edzéseit. Hisz ár érték arányba az új órák megjelenésével elég kedvező áron hozzájuk lehet jutni. A használt piacon pedig már már pofátlanul alacsony áron meg lehet szerezni.
Ha pedig megszerezted biztos vagyok benne, hogy évekig hű edzőtársad lesz, és segíteni fog céljaid elérésében 😀

You may also like

Leave a Comment