Home edzés Neokyo drift on Zwift

Neokyo drift on Zwift

by loszparade

Avagy Halálos iramban a görgőn.
Érthetetlenül a nagytöbbség görgős szezonjának végén, 2021 tavaszán debütáló Makuri-szigete, nemrégiben számomra váratlanul, kiegészült egy városi környezettel, mellyel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim.

Ha röviden akarnám leírni első benyomásomat, akkor azt írnám, hogy tömeg van. Ha kicsit hosszabban, akkor tömeg és iszonyat laggolás van, ami élvezhetetlenné teszi az egészet.
Be kell valjam, hogy elég régi, de nem gyenge technikán futtatom a Zwiftet. Pontos adatai alapján egy 2009-es Mac Pro-ról beszélünk. Ami kicsit fel is lett pimpelve. Így egy hat magos 3.46 GHz Xeon proci pörög a motortérben, 24 giga ram társaságában. A vizuális élményről pedig egy Nvidia GTX770-es videókártya gondoskodik. Ezidáig nem is volt vele gondom. Tudja amit kell. Viszont a Zwiftnek ez az új pályája nagyon nem jön be neki.
A városban élvezhetetlen a tekerés, a folyamatos szaggatás miatt. Ami úgy néz ki, hogy 20-30-40 métereket ugrálok a térben. Persze tisztában vagyok vele, hogy most van szezonja a zwift-nek. Nem egyszer 8500 ember gyűjtötte a kilométereket. Ami kapcsán felmerül bennem egy másik kérdés. Miért kell ennyi embernek egyszerre egy szerveren lennie? Sőt vannak időszakok, pályák, mikor jóval komolyabb számokról is beszélhetünk. Ami a komolyabb csomópontokon tud is meglepetéseket okozni. Bár idővel hozzászokik az ember, hogy itt nem kell megijedni, mikor keresztezed egy másik bringás útját, de ennek ellenére, számomra sokszor már zavaró a tömeg.
Az igazat megvallva eddig se volt a kedvencem ez a pálya annak ellenére, hogy a régi „vidéki” környezet számomra kedves emlékeket ébreszt a WOW-os időszakomból. De már ott is sokszor frusztrált az indokolatlanul sok derékszögű kanyar.
A magyarázatom pedig annyi, hogy nagy álltalánosságban szabadgörgőn edzek. És egy egy komolyabb kanyarnál volt és van is, hogy reflexszerűen rángatom a kormányt. Ami az én esetben nem annyira vicces. Ezt általában úgy szoktam orvosolni, hogy előre felkészülve a fordulókra igyekszem nem a monitort bámulni.
Na most a városi környezet erre a tűzre tesz rá egy tucat lapáttal és locsolja meg benzinnel, mert annyi hurok és kacifántos rész van benne, hogy szerintem még kötött görgő esetén is meg-megbillennék a bringával, annyira akarnék jobbra balra kanyarodni.
Amúgy a környezet látványra bejönne, hisz itt befigyel az ezer éves Need For Speed hangulat, mikor kentem a tuning verdákkal az éjszakába. Most meg bringával tehetném meg. De sajnos szerintem ritkán fogok itt közlekedni egyenlőre.
Amit viszont nem tudok, hogy újabb számítógéppel rendelkezőknél is ennyire szaggat e a pálya, vagy tényleg az öreg vas felett járt el az idő?
A következő furcsaság és eddig nem igazán megtapasztalható elem a Zwift világában a forgalom. Persze itt is el van szeparálva az ember fia a vasszörnyektől, de nem egyszer elég közel merészkednek. Ami tud reflexszerű riadalmat okozni ?

A városban sikerült egy külön megmozdulás alkalmával is bringáznom. Az ilyen tekeréseknek az a nagy előnye, hogy csak az eseményen jelen lévők vannak a pályán. Így némiképp javulhat az élmény. És meg kell mondjam, sokat nem változtak az érzéseim. Mikor csak „én” voltam a városban, vagy 3-4 emberrel tekerésztem a közelemben, egész jól futott. De mikor még az elején relatíve egybe volt a banda tudott szaggatni rendesen a város. Én pedig csak imádkozni tudtam, nehogy összeomoljon a program, és én .fit File nélkül maradjak. ? A jelenség pedig azért furcsa, mert kiérve a városból a probléma elillan és minden rendben fut. Még több 100 kerekes esetén is.
Sőt az utóbbi időszakban nem egyszer volt olyan, hogy az alap pályán 25.000 körüli emberrel tekertem egyszerre gond nélkül.
Ebből kiindulva pedig több, mint furcsa a jelenség ezen a pályarészen.
Ti kipróbáljátok már a Neokyo városát? Mit voltak az élményeitek?

Update:

Mióta megírtam ezt a kis bejegyzést történt némi hardveres frissítés. A hosszas „hely ráérünk erre még” végére pont került, és beruháztam egy belépő szintű MacBook Pro-ra. Fájdalmas döntés volt, de így visszatekintve sok értelme nem volt eddig várni. De persze most nem is ez a lényeg.
Szaggat vagy nem szaggat?
Nem szaggat.
Úgy suhan a bringa alattam mint bárhol eddig. Sőt mindezt, úgy tette, hogy még élőben közvetíttetem is az edzésemet. Ennek ellenére úgy hallotam, hogy a sima M1-es mac-ek nem jeleskednek annyira ezen a téren, és be be tud szaggatni a város. Ami biztos jele lehet annak, hogy ez a környezet nagyobb erőforrásokat követel gépünktől. Illetve közvetítés közben én is megfigyeltem, hogy a városban kicsit jobban kellet dolgozzon a processzorom.
A sima futás ellenére azonban még ezek után se lesz a kedvencem ez a terület. A mostani tekerésem alkalmával meghódítottam az itteni hegyet, és te jó ég. Hát nem egyszer voltam közel ahhoz, hogy leugorjak a görgőről. Az össze vissza csapongó út keskeny, néhol még átlátszó is, korlát nélkül a házak felett. Egyszóval félelmetes. Főleg szabad görgőn ?. /2022.02.16./

Az elő közvetítést Youtube csatornámon tudod visszanézni.

Ha érdekelne merre tekertem kövess be Straván, vagy további tartalmakért keresd fel Instagram oldalamat. ?
Jó böngészést! ?

You may also like

Leave a Comment