Home BRM-túra BRM – Balaton kerülés – videóval

BRM – Balaton kerülés – videóval

by loszparade

Az idei évben nem terveztem megkerülni a Balatont, de aztán úgy hozta a sors, hogy rávettem magam. Nem volt egyszerű, de sikerült nem idegronccsá válnom. Sajnos a hazai közlekedési morál a béka segge alatt van. Jó mélyen, a föld alatt…

Sokat dilemmáztam rajta, hisz nem egyszerű a történet. Sok helyen a főúton nem lehet menni, illetve az északi parton a kerékpárút minősége is hagy némi kivetnivalót maga után. De úgy voltam vele, hogy lesz útvonal engedélyünk így minden rendben lesz.
Hát nem volt…

Sok autós ott centizgetett vagy dudált, ahol tudott. Persze lehet azt mondani, hogy tilosban bicikliztem. De nem. Hisz volt útvonal engedélyem. Így az adott útszakaszokat jogosan használtam az adott időben.
De az ilyesfajta kicsinyes tettekre, semmilyen körülmények között nincs magyarázat. A kerékpáros akár mit csinálsz ott lesz. A való világ pedig nem egy játék. Itt nincsenek kódok meg cheat-ek. Amiket használva a kerékpáros eltűnik az útról. Itt hús vér emberek vannak, akik teszem azt, este haza akarnak érni. Mert haza várják őket.
Itt a tetteknek adott esetben súlyos következményei vannak, és az autóst nem védi meg a bíróságon az, hogy a kerékpárosnak az adott helyen nem volt helye. Ha megölsz valakit, akkor gyilkos leszel. A bírót pedig csak ez fogja érdekelni. Maximum az ítélet lesz másképp megfogalmazva.
Persze lehet most azzal jönni, hogy én is csak egy hülye bicajos vagyok. De nem. A versenyekre és a túrákra kocsival megyek. Sőt hivatásos jogosítványom van, mert pár szezonban sofőrként dolgoztam. De mondok durvábbat. Szeretek vezetni 😀 De soha nem ér annyit az a pár másodperc előny, hogy azzal valakinek az életét kockára tegyem. Akár volt keresnivalója az adott úton, akár nem. Mert adott esetben nem tudom, hogy miért van ott. Véletlen oda keveredett? Ott van dolga? Vagy szimplán van engedélye használni az utat?
Igazságot szolgáltatni, vagy móresre tanítani pedig végképp nem az én asztalom. Erre megvannak a hivatalos szervek…
Ugyanakkor a kerékpárosok többségének is magukba kellene nézni. Mert sokan vannak, akik kisebb nagyobb szabálytalanságok elkövetésével vesznek részt a forgalomban.
De a lényegen egyik sem változtat. Ami az, hogy Figyeljünk oda egymásra, és próbáljunk meg inkább partnerként tekinteni a másikra. Nem pedig, mint ellenségre.

Ezután a kirohanásom után pedig jöjjön egy sokkal nyugodtabb, és talán viccesebb videó a túráról 🙂 Valamint pár kép a csodálatos tájról 😀
Jó szórakozást hozzá 😀

A tekerésemet pedig az alábbi Strava linken találjátok meg:
https://www.strava.com/activities/4017267016

Kattints az alábbi képre a többi BRM túrás bejegyzéseimért:

You may also like

Leave a Comment